Spis efter sæson – Novembers grøntsager

Vil du gerne passe på klimaet, når du handler ind? Så gå efter grøntsager i sæson, og gerne dem der er dyrket i Danmark – så undgår du nemmere, at de har været på en lang og CO2-tung rejse, eller er dyrket i opvarmede drivhuse – og så smager de også bedre. YourLocal guider dig gennem et udvalg af novembers grøntsager.

 

Kig efter kål

November bugner af kål! Både rødkål, grønkål, hvidkål, blomkål og rosenkål er i sæson i november, så det er bare om kaste sig ud i at stuve, hakke, snitte, blende, stege og bage de mange typer af kål. Kål er desuden fuld af gode kostfibre.

 

Masser af rodfrugter

Gulerødder, jordskokker, kartofler, pastinak, persillerod og rødbeder kan du også finde i butikkerne i november. De kan både forvandles til smagfulde supper, bages i ovnen, koges, laves til mos eller puttes i lækre, sprøde salater. Mulighederne er mange, og hvis de ovenikøbet er dyrket i Danmark, så forkæler du ikke kun dig selv og dine smagsløg, men også klimaet. 

 

Lutter løg

Forskellige løg er også i sæson i november, blandt andet porrer og skalotteløg. Heldigvis er løg en af råvarer, som du, hvis du opbevarer dem optimalt, kan holde sig meget længe. 

 

Tid til svampejagt

November betyder også, at det er tid til svampejagt! Om du elsker at finde dem selv, eller er mere til at jagte dem i butikken, bestemmer du selv. Husk dog altid at tjekke, hvilke svampe der er spiselige, og hvilke der ikke er, hvis du samler dem selv.
I sæson er både bøgehat, champignon, østershat, portobello og kejserhat – god jagt!

De grøntsager vi har nævnt her, er absolut ikke de eneste i sæson i november. Forbrugerrådet Tænk har fx en liste over flere af novembers grøntsager her

Se, hvad vi mere skriver om HER